برای سرمایهگذاری کدام نوع طلا سوددهی بیشتری دارد؟
وقتی شما برای پسانداز بخشی از درآمد خود تصمیم به خرید طلا میگیرید سوالهای زیادی ذهنتان را به خود مشغول میکند.
اینکه برای پسانداز، سکه بخریم یا طلای دست دوم؟ شمش بهتر است یا طلای دست دوم؟ طلا نو بخریم یا طلای آب شده؟ و سوالاتی از این دست.
چرا بهتر است طلا بخریم؟
اول از همه میخواهیم به این بپردازیم اصلا چرا سرمایهگذاری و خرید طلا مهم است و در ادامه موضوع کدام نوع طلا برای سرمایهگذاری بهتر است را زیر ذربین قرار میدهیم.
طلا فلز گرانبهایی است که با توجه به ویژگیهای فیزیکی هیچ وقت از بین نمیرود و از گذشته تا به امروز مورد توجه انسان بوده است.
بحران و نوسانات اقتصادی تاثیر منفی بر روی طلا ندارند و باعث از بین رفتن آن نمیشوند.
همین ویژگیها باعث شده که طلا مورد توجه اشخاص، خانواده و حتی یک کشور و البته تمام سیستمهای اقتصادی در جهان قرار بگیرد.
بسیاری از مردم جهان به خرید طلا از هر نوعی روی آورند و تصمیم میگیرند تا این فلز گران بها را به عنوان یک روش سرمایهگذاری برای آینده خودشان داشته باشند.
همچنین سکه و طلا نسبت به بازار ارز وضعیت ایمنتری برای سرمایهگذاری دارد چرا که به دلیل داشتن قیمت جهانی خیلی تحت تاثیر عوامل سیاسی قرار نمیگیرد.
حالا اگر تصمیم شما برای پس انداز کردن از نوع طلا قطعی شده و خرید طلا را به قصد زینتی بودن آن انجام نمیدهید باید به نکته مهمی توجه کنید که آن هم بحث کارمزد است.
کارمزد باعث شده که در خرید طلا چند گزینه برای شما وجود داشته باشد:
۱-سکه بخرید؟
۲-طلای نو بخرید؟
۳-طلای دست دوم یا کم اجرت بخرید؟
۴-طلای آب شده بخرید؟
با توجه به گزینههای فوق به این موضوع میپردازیم که کدام نوع طلا برای سرمایهگذاری بهتر است، به هر حال میدانیم که خرید طلا خرید گران قیمتی است و باید سعی کرد که با کمترین ضرر این کار را انجام داد.
کارخانه ی تولید شمش و سکه
طلا بخریم یا سکه؟
اگر به دنبال این هستید که با خرید طلا سرمایه انباشت کنید بهتر است سکه بخرید، درست است که ارزش یکسانی دارند اما موقع فروش سکه، سود بیشتری نصیب شما میشود.
در خرید طلا مبلغی اضافه به اسم اجرت از شما گرفته میشود، اما سکه اجرت ساخت ندارد و هنگام فروش نیز پول اجرت ساختی از آن کم نخواهد شد.
به طور مثال اگر همین امروز شما طلا بخرید و با فرض ثبات نرخ طلا همین امروز هم بخواهید آن را بفروشید عملا با توجه به کارمزد مربوط به مالیات و اجرتی که پرداخته کردهاید ضرر خواهید کرد.
بنابراین هزینه معاملاتی در خرید طلا بسیار اهمیت دارد که از این جهت خرید سکه گزینه بهتری جهت سرمایهگذاری خواهد بود.
همچنین برای جلوگیری از قاچاق قیمت طلا در بازار داخل باید با بازار بینالمللی متناسب باشد اما بازار سکه این محدودیت را ندارد و امکان افزایش قیمت بالاتر نیز برای آن امکانپذیر است.
با اینکه جنس سرمایهگذاری در سکه و طلا مربوط به فلز گرانبهای طلا است اما بررسی روند قیمتی آنها نشان میدهد طی هفت سال اخیر سوددهی سکه بیشتر از طلای نو و دارای اجرت بوده است.
آمارها نشان میدهد که در هفت سال گذشته، خرید سکه سود بیشتری را نسبت به طلا نصیب سرمایهگذاران کرده است
سرمایهگذاری در سکه همانند سرمایهگذاری در بازارهای دیگر با ریسک هایی همراه است و نیاز به دانش و مهارت دارد.
برخی افراد با فعالیت در این بازار به سرمایهداران بزرگی تبدیل شدهاند و برخی هم متحمل زیانهای هنگفتی شده و مجبور به ترک این بازار شدهاند.
در مجموع با توجه به میزان نقد شوندگی بالا، حفظ ارزش سرمایه در گذر زمان و نرخ رشد مناسب در دوره زمانی بلند مدت، سرمایهگذاری در سکه جذاب خواهد بود.
اگر به روند قیمتی سکه طی سالهای اخیر توجه کرده باشید متوجه میشوید که با نوسان های زیادی در دوره کوتاه مدت مواجه بوده است اما در همه این سالها نمودار مشابهی را از خود ثبت کرده است.
روند رشد قیمتی سکه همواره بالاتر از نرخ تورم بوده است و همین موضوع موجب شده تا سکه تبدیل به روشی برای دور زدن افزایش قیمتها شود.
سکه بخریم یا طلای دست دوم؟
خرید طلای دست دوم را بسیاری از ما شنیدهایم که افراد زیادی هم خواهان آن هستند.
برخی از کارشناسان بازار طلا اعتقاد دارند که طلای بی اجرت یا همان طلای دست دوم یکی از گزینههای بسیار مناسب برای خرید طلا است و با این کار میتوان هزینه کمتری را پرداخت کرد.
با خرید طلای دست دوم دیگر پول اضافه ای به عنوان سود به مغازه دار داده نمیشود و میتوانید گرم طلای بیشتری بخرید.
اما یک نگرانی در این بین وجود دارد و آن اینکه ممکن است طلای دست دوم یا بی اجرتی که شما میخرید تقلبی و فاقد اصالت باشد، بنابراین خرید طلای دست دوم با ریسک تقلبی بودن همراه است.
به دلیل عدم اطمینان از خالص بودن طلای دست دوم احتمالا شما از خرید آن منصرف شوید پس پیشنهاد میشود به جای خرید طلای بدون اجرت یا همان طلای دست دوم اقدام به خرید طلای کم اجرت کنید.
در بین انواع اشکال طلا، النگو کمترین اجرت را دارد یا قطعات کوچیک طلا مانند آویزهای زنجیر نیز اجرت ساخت پایینی دارند که میتواند جایگزین طلای دست دوم شود.
طلای دست دوم بهتر است یا آب شده؟
اسم طلای آب شده به عنوان یکی از بازارهای پر سود بر زبان هر سرمایه گذار و هرکسی که میخواهد پس اندازی داشته باشد جاری است، بنابراین برای بسیاری سوال است که طلای آب شده بهتر است یا دست دوم؟
یکی از جذابیتهای بازار طلا و سرمایهگذاری در آن این است که میتوان به راحتی طلا را آب کرد که کمک میکند نگهداری آن بسیار سادهتر از پول و هر چیز دیگری باشد.
شما حتی اگر اقدام به خرید طلای دست دوم و کم اجرت کنید میتوانید به راحتی آنها را آب کنید که همین ویژگی این نوع سرمایه گذاری محبوب کرده است.
طلای آب شده یا Melt Gold از ذوب کردن طلای متفرقه به دست میآید، طلای متفرقه همان طلای دست دوم و طلای شکستهای است که افراد زمانی آنها را به طلافروشی ها فروختهاند.
در کارگاه طلای دست دوم و شکسته شده را در کوره های مخصوصریختهگری طلا و جواهرات ذوب میکنند و به همین علت به آن طلای آب شده میگویند.
اگر تصمیم به خرید طلای آب شده گرفتهاید باید همه جوانب آن را در نظر بگیرید و صرفا به کد هایی که بر روی آن ثبت شده اتکا نکنید.
اگر طلای آب شده خریدید حتما آن را به افراد معتبر و قابل اعتماد نشان دهید و سعی کنید از مغازههای معتبر خرید کنید که زیر نظر اتحادیه طلافروشی است.
در بازار طلا طلای آب شده یکی از مواردی است که سوژهی خوبی برای سودجویان است.
چرا که اعتبار، فاکتور و عیار مشخصی ندارد و همانند خرید طلای دست دوم، خرید طلای آب شده نیز با ریسک تقلبی بودن مواجه است.
طلای آب شده ممکن است ناخالصی داشته باشد و عیار آن بسیار پایین باشد.
برای بررسی آن باید توسط فردی ماهر و حرفهای طلای آب شده قیچی بخورد یا اینکه طلای آب شده را از اول ذوب کنند و دوباره انگ بزنند تا از عیار آن مطمئن شوند.
برای طلای آب شده اجرت و کارمزدی پرداخت نمیشود و از طرفی هم مالیات به آن تعلق نمیگیرد و سود بیشتری نسبت به مصنوعات طلا را نصیب سرمایهگذار خود میکند.
شما طلای آب شده را به قیمت همان عیاری میخرید که روی آن نوشته شده و در هنگام فروختن نیز قیمت با همان عیار حساب میشود.
نکتهی مهم دیگری که سرمایهداران را جذب خرید طلای آبشده میکند فروختن راحت آن است، طلای آبشده جزء مواد خام و اولیهی کارخانجات و گارگاههای سازندهی طلا و طلافروشان است.
به همین خاطر میتوان در هر زمانی آن را به راحتی فروخت، فقط باید حواستان باشد که به قیمت روز طلا بفروشید.
همچنین در روزهایی که بازار طلا با نوسان قیمت مواجه میشود سود طلای آب شده در هنگام خرید بیشتر از روزهای دیگر است.
به عبارتی دیگر طلافروشان و دلالان سود بیشتری در معامله طلا آب شده برای خود در نظر میگیرند.
چرا که در روزهایی که بازار طلا با نوسانات قیمت همراه است چون تقاضا برای خرید طلای آبشده زیاد است قیمت طلا در بازار گرانتر از قیمت واقعی و جهانی خود میشود.
بهترین گزینهای که در مقابل طلای آب شده میتوان معرفی کرد شمش است، شمش طلا اعتبار بالایی دارد و علائم حک شده بر روی آن نشان از همین دارد.
طلای آب شده بهتر است یا شمش؟
فاکتورهای مختلفی به ما میگوید که شمشهای طلا تفاوت زیادی با طلای آب شده دارند.
شمشهای طلا ارزشمندتر هستند و مهمترین تفاوت شمش با طلای آب شده در عیار آن است.
طلای آب شده همان طلاهای دست دوم و کهنه و شکسته است که در کوره ذوب شدهاند که چون عیار این طلاجات ۱۸ است با این حساب عیار طلای آبشده معمولا ۱۸ است.
اما جالب است بدانید که شمشهای طلا کمترین ناخالصی را داشته و ۲۴ عیار هستند.
دیگر تفاوت شمش با طلای آب شده محدودیت در خرید و فروش آن است.
طلای آب شده در دیگر کشورهای جهان مورد معامله قرار نمیگیرد و فقط در ایران خرید و فروش میشود، در حالی که شمش طلا بینالمللی است.
چون عیار آنها با هم فرق دارد گواهی استاندارد بینالمللی به طلای آبشده تعلق نمیگیرد.
طریقه آب کردن طلای متفرقه به شمش طلا
شمش طلا دارای وزن و ابعاد مشخصی است اما طلای آب شده شکلهای مختلف و بیقاعدهای دارد که هر کارگاهی باتوجه به سلیقه خود هر اندازه و هر شکلی که بخواهد آن را ذوب میکند.
همانطور که گفتیم ریسک تقلبی بودن طلای آب شده وجود دارد اما در مقابل شمشهای شرکتی طلا بسیار معتبر با علایم حک شده بر روی آن و با عیاری مشخص و تضمین شده در بازار عرضه میشوند و از اعتبار بیشتری برخوردارند.
با توجه به قیمت بالای شمش طبیعتا سرمایهگذاری روی شمش طلا بیشتر به درد کسانی میخورد که پول هنگُفتی دارند.
البته شمشهای طلای گرمی نیز در بازار عرضه میشود اما باید گفت اغلب کلکسیوندار ها خریدار این مدل شمش ها هستند یا اغلب برای هدیه دادن آنها را خریداری میکنند.
بهتر است این را بدانید که شمشهای گرمی اجرت و کارمزد زیادی دارند و با این حساب بهتر است به جای خرید شمشهای گرمی طلای دست دوم یا آب شده از جای معتبر بخرید.
حالا که به این نتیجه رسیدیم که خرید سکه از طلا بهتر است، این سوال در ذهن شکل میگیرد که از میان انواع سکه کدام نوع سکه برای سرمایهگذاری بهتر است؟
خرید چه نوع سکهای سود بیشتری دارد؟
سرمایه گذاری در سکه به معنی خرید پنج نوع سکه رایج امامی، تمام بهار آزادی، نیم سکه بهار آزادی، ربع سکه بهار آزادی و سکه گرمی برای کسب سود و یا سرمایهگذاری طولانی مدت بهعنوان پشتوانه مالی است.
با ورود به بازار سکه متوجه خواهید شد که سوددهی سکه در انواع مختلف آن تفاوت است.
۱-سکه پرتقاضا
بیشترین تقاضا در بازار مربوط به سکه امامی که آخرین ورژن ضرب شده یعنی سکه سال ۱۳۸۶ است می باشد، ربع سکه نیز که قیمتهای پایینتری دارد همیشه با تقاضای بیشتری روبرو است.
۲-نوسان قیمت
به یاد داشته باشید که نوسان قیمت سکه تمام بهار آزادی از بقیه انواع سکه بیشتر است.
۳-سال ضرب سکه
سال ضرب سکه نیز در قیمت آن تاثیرگذار است، در واقع تاریخ و نوع سکه نباید در قیمت آن تاثیر بگذارد و اگر به دید کلکسیونی به آن نگاه کنیم باید سکه ضرب پایین تر باید گران تر باشد نه ارزان تر.
به هر حال تفاوت قیمت بین سکه های با ضرب سال جدیدتر و قدیمیتر به یک مکانیزم طبیعی در بازار سکه تبدیل شده است.
بانک مرکزی اختلاف قیمت بین سکه ها با سال ضرب متفاوت را موجه نمیداند و قرار است برای حل این مشکل در آینده نزدیک سال ضرب از روی سکه ها را بردارد.
اکثر افراد به دنبال سکه هایی هستند که سال ضرب آن جدیدتر باشد و همین تقاضای زیاد قیمت آن را افزایش داده و موجب شده حباب قیمتی بیشتری نیز نسبت به سکههای قدیمی داشته باشد.
بنابراین سعی کنید سکههایی را بخرید که سال ضرب آنها از ۱۳۸۶ (آخرین سال چاپ) باشند زیرا در زمان فروش این سکهها را با قیمت بالاتری از شما میخرند، در ادامه به بررسی سال سکه ها می پردازیم.
۴-حباب سکه
در بین انواع سکه حباب سکه تمام نسبت به ربع سکه و نیم سکه خیلی بالاتر است.
۵-سکه پهلوی ممنوع
نکته مهم دیگری که وجود دارد این است که اگر قصد شما از خرید، تنها سرمایهگذاری در سکه بوده سمت خرید سکه های پهلوی نروید، چرا که به دلیل کلکسیونی بودن این سکه ها به راحتی معامله نمیشوند و افراد خاصی مشتری این نوع سکه ها هستند.
۶-سکه سودده تر
برای پاسخ به این سوال که کدام نوع سکه برای سرمایهگذاری بهتر است در این قسمت به بررسی رفتار هر یک از آنها در بازههای زمانی یکسان میپردازیم.
در این قسمت بازدهی انواع سکه را در دو دوره کوتاه مدت و بلند مدت مورد بررسی قرار دادهایم:
۱-دوره کوتاه مدت
قیمت سکه را از ابتدای سال جاری تا ابتدای آذر ماه به مدت هشت ماه در نظر گرفتهایم و همانطور که از تصویر مشخص است در دوره کوتاه مدت سکه های با قیمت پایین تر، افزایش قیمت بیشتری را به ثبت رسانده اند.
بازدهی ۸ ماهه نخست سال ۹۹، سکه گرمی بازدهی بیشتری نسبت به انواع دیگر داشته است
با مقایسه سود دهی در سرمایهگذاری بر سکه میبینیم که سکه گرمی طی دوره کوتاه مدت هشت ماهه توانسته ۱۵۵ درصد بازدهی داشته باشد، در حالی که طی همین مدت سکه تمام بهار آزادی کمتر از ۱۰۰ درصد افزایش قیمت داشته است.
بنابراین با توجه به آمار های موجود که از مطالعه رفتار انواع سکه در هشت ماه اخیر بهدست آمده است درمی یابیم که سرمایه گذاری بر روی سکه تمام بهار آزادی و سکه امامی سود کمتری را در کوتاه مدت به همراه دارد.
۲-دوره بلند مدت
در تصویر زیر نتیجه بازدهی سرمایهگذاری در انواع سکه را در دوره بلند مدت (۲۰ ماهه) را میبینید.
دوره بلندمدت را از ابتدای سال ۱۳۹۸ تا ابتدای آذر ماه امسال در نظر گرفتهایم و همانطور که از تصویر مشخص است در دوره بلند مدت نیز سکه های با قیمت پایینتر افزایش قیمت بیشتری را به ثبت رساندهاند.
بازدهی 20 ماهه بازار سکه به ما نشان میدهد که کدام نوع سکه برای سرمایهگذاری بهتر است
با توجه به بررسی قیمت انواع سکه طی ۲۰ ماه گذشته درمی یابیم که سرمایه گذاری در سکه برای دوره بلند مدت بر روی سکه گرمی و ربع سکه سود بیشتری به همراه دارد.
با مقایسه سود دهی در سرمایه گذاری بر سکه میبینیم که سکه گرمی طی دوره بلندمدت ۲۰ ماهه توانسته 185 درصد بازدهی داشته باشد در حالی که طی همین مدت نیم سکه ۱۴۷ درصد افزایش قیمت داشته است.
بازدهی انواع سکه را در دوره بلندمدت و کوتاه مدت بررسی کردیم و واقعیت این است که سکه همیشه دارای نوسان ثابتی در طول یک سال کامل میباشد.
به همین دلیل نه به جهش قیمت های آن در بازههای کوتاه مدت دل خوش کنید و نه با کاهش قیمت آن در برخی دورهها ناامید شوید.
با وجود نرخ تورم، سکه طلا بخریم یا دلار؟
نکات مهم در معامله و خرید و فروش سکه
سرمایهگذاری در سکه اگر با دقت و تحقیق و رعایت اصول اساسی انجام شود میتواند سود خوبی را نصیب شما کند.
انواع ریسکهای بازار سکه و راه های از بین بردن آن:
۱-سعی کنید نحوه قیمت گذاری سکه را بر اساس قیمت طلای جهانی یاد بگیرید.
۲-انواع سکه های رایج در بازار داخل را بشناسید و از وضعیت تقاضای هر کدام با خبر باشد.
۳-برای سرمایه گذاری در سکه به دید بلند مدت وارد این بازار شوید تا از سوددهی بیشتری برخوردار شوید.
۴-حتما برای سرمایه گذاری در سکه بهصورت پله ای وارد شوید.
قیمت سکه ی سال ۱۳۸۶ و سکه ی زیر ۸۶
به سکه هایی که از سال ۱۳۵۸ تا سال ۱۳۷۰ ضرب گردیده است سکه بهار آزادی یا سکه طرح قدیم گفته می شود.
به سکه هایی که از سال ۱۳۷۰ تا کنون که با تصویر امام خمینی ضرب شدند سکه امامی یا سکه طرح جدید می گویند.
این دو نوع سکه از نظر وزن و عیار هیچ تفاوتی با هم ندارند و هر دو با عیار ۹۰۰ و وزن ۸٫۱۳۵۹۸ گرم ضرب شده اند.
پس وزن سکه بهار آزادی و وزن سکه امامی برابر است لذا باید از نرخ یکسانی برخوردار باشند، اما در عمل این گونه نیست و سکه ی امامی ارزش بالاتری نسبت به بهار آزادی دارد.
از سال ۱۳۵۸ تا ۱۳۸۶ هر سکه ای که ضرب می شد تاریخ همان سال روی آن حک شده، اما از سال ۱۳۸۶ به بعد در هر سالی که سکه ضرب میکنند تاریخ ۱۳۸۶ روی آن حک می شود.
یعنی تمامی سکه هایی که در سال های۸۷، ۸۸، ۸۹ و… به بعد با تاریخ ۱۳۸۶ ضرب شدند.
سکه های با سال ضرب ۸۶ و غیر ۸۶ هیچ تفاوتی باهم ندارند یعنی هیچ تفاوتی بین سکه ضرب شده در سال ۸۱ با سال ۸۶ وجود ندارد زیرا عیار و وزن آنها یکی است.
اما به دلیل سیاستی که در بازار وجود دارد نگاه های متفاوتی به آن می شود، همچنین مردم به دنبال سکه ی ضرب شده ی جدیدتر هستند.
سکه یزیر سال ۱۳۸۶ حدود ۳۰ درصد ارزان تر از سکه ی ۸۶ در بازار معامله می شود.
قیمت سکه های قدیمی زیر ۸۶ با توجه به ارزش طلای آنها محاسبه می شود که باعث کسر قیمت حباب سکه ی ۸۶ از آنها می شوند یعنی دارای حباب قیمتیسکه های ۸۶ نیستند و می توانید آنها را ۳۰ درصد ارزان تر معامله کنید.
پس باید هنگام خرید و فروش سکه به این موضوع دقت داشته باشید تا متضرر نشوید، یعنی سکه ی ضرب قبل سال ۸۶ را به قیمت سکه ی سال ۸۶ نخرید.
تصور اشتباه این است که سکه وکیوم شده اعتبار بیشتری دارد اما این درست نیست و در معاملات از نظر طلا و عیار تفاوتی بین آنها وجود ندارد.
اما از نظر قانونی برای واحدهای صنفی دارای مجوز فروش، سکه وکیومدار با هولوگرام اجباری است و هولوگرام آن تضمین اصل بودن سکه است.
اگر برای خرید سکه اقدام کردید سکه های سال ۸۶ را بخرید چون علاوه بر اینکه نو هستند در زمان فروش هم راحت تر بفروش می رسند، از فروشنده بخواهید فقط سکه ضرب ۸۶ به شما بدهد.
این هم در نظر داشته باشید که اگر دولت سکه ی امسال یعنی سال جدید ضرب را کند، ارزش تمامی سکه های سال ۸۶ به شدت کاهش پیدا می کند و به وزن طلایش معامله می شوند مانند سکه های زیر ۸۶.
شمش یک انسی هم اسپرد دارد ولی یک نمونه شمش معروف به 18 ذوبی (طلای آب شده) وجود دارد که سوددهی بیشتری دارد.
این شمش از ذوب قراضه های بازیافتی طلای زیور آلات به دست می آید و معمولاً در یک قالب با ابعاد ۵ در ۲۰ میلی متر و طول آن بسته به میزان ذوب متفاوت است ولی موقع فروش به علت شکل خاص تسمه ای شما میتوانید به اندازه پولتان از آن ببرید و بخرید.
چون در قراضه های ذوب شده همه نوع طلا با عیار غالباً ۱۸ و بعضاً ۱۷ و نیز گاهاً اقلام خاص یا سفارشی یا حتی تقلبی وجود دارد، طبیعتاً نباید انتظار داشته باشیم که عیار شمش یک عدد ثابت باشد.
چون طلا ارزشمند است باید میزان آن به دقت تعیین شود که در شمش شما چند گرم طلای خالص ۱۰۰% موجود است.
برای این کار حین ذوب بوته را چندین بار به دقت هم میزنند که مذاب کاملا همگن شود و پس از ریخته گری در قالب فوق الذکر از سه نقطه مختلف به صورت رندم آنالیز ترکیب میگیرند.
البته فقط ریزالت طلا را میگیرند و با سایر عناصر موجود کاری ندارند و عدد حاصل نشان دهنده درصد طلا در قطعه است و در خروجی دستگاه کوانتومتری به صورت یک عدد دو رقمی با دو رقم اعشار است که معمولا عدد را در ۱۰ ضرب می کنند و درصد را به «در هزار» تبدیل میکنند با یک رقم اعشار.
آزمایشگاه کوانتومتری موظف است عیار بدست آمده را بر روی نمونه حک کند و نیز فروشنده موظف است که عیار را در فاکتور فروش به صورت دقیق قید کند.
ابتدا شما به فروشنده (اکیداً توصیه میشود از فروشندگان خوشنام بازار باشد) می گویید مثلاً حدود ۱۰ میلیون تومانشمش ۱۸ ذوبی میخواهم.
او به تجربه خود با یک قیچی فازبری مقداری از آن را که گفتم به شکل تسمه با قاعده ۵ در ۲۰ میلیمتر است را میبرد (به علت نرمی طلا بریدن آن راحت است).
سپس در ترازوی دیجیتال وزن میکند و تا میتوانید اعشار وزن را به خاطر داشته باشید.
بعد عیار را در وزن ضرب می کند تا مقدار طلای خالص به کار رفته را حساب کند.
بعد این عدد را در قیمت طلای ۲۴ عیار ضرب و قیمت قطعه را حساب میکند یا این که عدد مذکور را در ۴/۳ یا 1.۳۳۳۳۳ ضرب کرده و سپس آن را در قیمت طلای ۱۸ عیار ضرب کرده تا قیمت قطعه را حساب کند.
دقت کنید که مهر حک شده عیار روی شمش بر روی قسمت شما هم باشد نه روی قسمت اصلی که نزد فروشنده می ماند.
اکیداً فراموش نکنید که باید فاکتور خرید بگیرید و در آن وزن و عیار با چند رقم اعشار و قیمت طلا در آن روز و قیمت کل و گواهی آزمایشگاه کوانتومتری و مهر و امضا فروشنده باشد.
۱-مزایای این نوع شمش
به خاطر داشته باشید در این نوع معامله فروشنده حق ندارد غیر از پول طلای به کار رفته وجهی بابت مزد ساخت و… بگیرد.
در موقع فروش هم حق ندارد مبلغی را بابت مزد ساخت کم کند و این یکی از مزایای عمده سرمایه گذاری بر روی این نوع شمش است.
در این نوع شما میتوانید به اندازه تقریبی پولتان خرید و فروش کنید و ملزم به خرید یک شمش کامل نیستید.
در این نوع شما فقط پول طلا را به قیمت روز خرید میکنید و به قیمت روز می فروشید و از کارمزد و اسپرد و حباب و… خبری نیست.
۲-معایب این نوع شمش
۱-امکان تقلب در عیار و وزن
۲-امکان تقلب و یا حتی اشتباه در محاسبات فوق الذکر
۳-امکان ناهمگن بودن مذاب شمش که باعث بی اعتباری آنالیز ری گیری می شود
۴-امکان گم شدن فاکتور خرید که در این صورت موقع فروش حسابی به درد سر می افتید