پالایش نقره

پالایش نقره چیست؟

پالایش نقره معمولاً آخرین فرآیند در تولید نقره با خلوص بالا مناسب برای فروش در بازار است.

 

اما این مورد نیاز به خلوص بالایی دارد و معمولاً باید حداقل خلوص ۹۹.۹ درصد و در بیشتر موارد خلوص ۹۹.۹۹ درصد و در برخی موارد خلوص ۹۹.۹۹۹ درصد بسته به مصرف نهایی داشته باشد.

این فلز را می توان به اشکال مختلف در این خلوص به فروش رساند.

 

مانند میله، پودر، گرانول و مفتول که در بیشتر موارد شکل فیزیکی آن پس از فرآیند تصفیه تغییر خواهد کرد.

 

بسته به منبع نقره، مراحل مختلف پالایش نقره متفاوت خواهد بود.

فرآیند پالایش نقره را می توان به دو دسته تقسیم کرد:

 

۱-استخراج شده یا تولید اولیه

 

۲-بازیافت شده یا تولید ثانویه

روش های مختلف پردازش برای افزایش غلظت این فلز تا نقطه ای که بتوان آن را تصفیه کرد استفاده می شود.

 

در طول تصفیه کردن متفاوت از سایر فرآیندها مانند کلسینه کردن یا ذوب، ترکیب شیمیایی فلز مبدا تغییر نمی کند و در بیشتر موارد ثابت می ماند.

 

فرآیند تصفیه منجر به ایجاد یک فلز خالص تر می شود و معمولاً فرآیند پالایش با استفاده از فرآیندهای هیدرومتالورژیکی و فرآیندهای پیرومتالورژیکی انجام می شود.

 

وقتی صحبت از تصفیه این فلز می شود به فرآیند تصفیه صنعتی فلزات اشاره می کنیم بسته به اینکه فلز اصلی مس، طلا، سرب یا روی باشد تصمیم می گیریم که چگونه تصفیه شود و چه فرآیند متالورژی دقیقی اعمال شود.

تصفیه و خالص سازی نقره توسط الکترولیز

 

 

پالایش نقره از کنسانتره فلزی

 

۱-کنسانتره مس

کنسانتره‌ های سولفید مس ذوب می‌شوند و منجر به ایجاد مس برآمده همانند یک قسمت تاول زده در بدن می‌شود که حاوی تقریباً ۹۷ تا ۹۹ درصد نقره‌ است که در کنسانتره اولیه وجود داشت.

 

سپس مس تاول ‌زده به ‌صورت الکترولیتی تصفیه می‌شود و لجن‌ ها روی آن در پایین مخزن پالایش جمع می‌شوند که این لجن ها حاوی ناخالصی های نامحلول نقره هستند.

 

لجن ها جمع آوری و ذوب می شوند و تمام فلزات به جز طلا یعنی فلزات گروه پلاتین (PGMs) و نقره اکسید می شوند و فلزی که بازیافت می شود دوره نام دارد که معمولاً حاوی ۰.۵ الی ۵٪ طلا و ۰.۱ الی ۱٪ PGMs است.

 

فلز دوره به آند ریخته می شود و در محلول نیترات الکترولیز می شود تا این فلز نقره با خلوص بالا به دست آید.

 

۲-کنسانتره و سنگ معدن طلا و نقره

از شستشوی سیانید اغلب برای بازیابی طلا از سنگ معدن استفاده می شود.

 

ذرات ریز طلا به راحتی در سیانید حل می شوند، معمولاً با استفاده از غلظت NaCN 0.02 ۰.۰۵٪.

 

اگر محتوای اکسیژن محلول به اندازه کافی زیاد نباشد ممکن است هوادهی دهد که امکان بروز اشکال در پالایش را فراهم می کند.

 

۴ طلا + ۸ NaCN + O2 + ۲ H2O ۴ NaAu(CN)2 + ۴ NaOH

 

پس از حل شدن در سیانید، طلا باید از محلول سیانید باردار بازیابی شود که اغلب از فرآیند رسوب روی مریل کرو یا جذب طلا بر روی کربن فعال استفاده می شود.

 

مراحل فرآیند مریل کرو عبارتند از حذف اکسیژن، اختلاط در پودر روی ریز و بازیابی رسوب طلا با فیلتراسیون.

 

افزودن روی منجر به تشکیل کمپلکس سیانید روی و فلز طلا می شود.

 

۲ Au(CN) + Zn۲ Au + Zn(CN)42-

 

اسید سولفوریک برای حل کردن هرگونه ناخالصی روی که با طلا رسوب کرده است استفاده می شود و مواد جامد طلای نهایی به شمش های دوره طلا ذوب می شوند.

 

این فلز نیز به راحتی با استفاده از سیانید شسته می شود و می توان آن را با همان روش هایی که برای بازیابی طلا به کار می رود بازیابی کرد.

 

الکترووینینگ Electrowinning را می توان مستقیماً پس از شستشوی سیانید استفاده کرد که در نتیجه مراحل فرآیند کمتر و در نتیجه هزینه های عملیاتی کاهش می یابد.

 

۳-کنسانتره روی

کنسانتره سولفید روی بو داده و با اسید سولفوریک شسته می شود.

 

لیچ اسید سولفوریک اکثریت روی را در خود حل می کند و ۵ تا ۱۰ درصد را همراه با ناخالصی های طلا، سرب و نقره در مخازن باقی می گذارد.

 

باقیمانده یا به کارخانه ذوب سرب فروخته می شود که در آن بازیابی این فلز به همان روشی که از کنسانتره سرب انجام می شود اتفاق می افتد یا به یک کوره بخار داده می شود.

 

کربن در کوره بخار به صورت پودر کک یا زغال سنگ، روی را به فلز تبدیل می کند که تبخیر شده و از گاز ها جدا می شود و کوره ها را به عنوان اکسید روی ناخالص می گذارد، بیش از ۵۰ درصد نقره همراه با روی است.

 

اکسید روی به یک کارخانه ذوب روی برگردانده می شود و در باقیمانده مواد ترکیبی از سرب و نقره جمع آوری می شود که به یک کارخانه ذوب سرب فروخته می شود.

 

۴-کنسانتره سرب

کنسانتره های سولفید سرب بو داده و ذوب می شوند تا شمش سرب تشکیل شود.

 

ناخالصی های مختلف از جمله آنتیموان، آرسنیک، نقره و قلع با فرآیند های مختلف حذف می شوند.

 

این فلز با فرآیند پارکز حذف می شود، در این روش استخراج مایع (حلال)، روی به مخلوط مذاب سرب-نقره اضافه می شود و به آرامی سرد می شود و به دلیل نقطه ذوب بالا و وزن مخصوص پایین روی، قبل از سرب جامد می شود.

 

نقره موجود در پوسته روی متمرکز می شود زیرا ۳۰۰۰ برابر بیشتر از سرب در روی حل می شود، همچنین طلا با روی اضافه شده واکنش می دهد و این آلیاژ طلانقرهروی به راحتی از سرب مایع جدا می شود.

 

باقیمانده سربطلانقره توسط کاپولاسیون، فرآیند حرارت دادن با دمای ۸۰۰ درجه سانتیگراد تحت شرایط شدید اکسید کننده برای حذف ناخالصی بازسازی می شود.

 

ابتدا آنتیموان، آرسنیک و روی اکسیده حذف می‌شوند و به دنبال آن سرب، بیسموت، مس و تلوریم آخرین اکسیده‌ شده ها هستند و به ‌عنوان اضافات این سیستم به نام لیتراژ مس حذف می‌شوند.

 

آلیاژ طلا و نقره باقیمانده معمولاً دارای خلوص ۹۹.۹٪ است و برای جدا کردن طلا از نقره تصفیه شده از فرآیندی به نام جداسازی استفاده می شود.

 

متداول‌ترین روش هضم آلیاژ با اسید نیتریک این است که در آن نقره حل می‌شود و طلای باقی‌مانده شسته می‌شود که این فلز از فرآیند شستشو به ‌صورت کلرید نقره با افزودن نمک رسوب می‌کند.

 

۵-ضایعات فلزی

تقریباً ۵۵ درصد از این فلز مورد استفاده در جهان در سال ۲۰۱۹ برای ساخت صنعتی استفاده شده است که این شامل صنعت عکاسی می شود.

 

در آن زمان بیش از ۲۵ درصد این فلز در ساخت جواهرات و ظروف زینتی استفاده می شده است.

 

در صنعت عکاسی این فلز را می توان از محلول های پردازش عکاسی مصرف شده از طریق روش های الکترولیتی بازیافت کرد.

 

در صنعت جواهرسازی، ضایعات جواهرات مرغوب را می توان دوباره آلیاژ کرد و نقره را بازیافت کرد.

 

این فرآیند شامل جمع‌ آوری گرد و غبار ریز است که هنگام صیقل دادن و آسیاب شدن فلزات گرانبها به وجود می‌آید که به عنوان Jewelry Sweeps شناخته می‌شود، گرد و غبار ذوب شده و برای بازیافت نقره خالص تصفیه می شود.

 

اغلب ضایعات این فلز با عیار پایین ارزش بسیار کمی دارند و برای فرآوری به کارخانه ذوب بازگردانده می شود، روش هایی که برای بازیافت طلا به کار می روند مانند سیانیداسیون معمولاً برای ضایعات مقرون به صرفه نیستند.

 

 

error: !گلدبازار : محتوا غیر قابل کپی هستند