نگهداری جواهرات

نکته هایی بسیار ضروری در مورد نگهداری زیورآلات

برخی از مصرف کنندگان طلا و جواهر با اینکه سال هاست از آنها استفاده می کنند، اما به دلیل عدم توجه به ظرایف کار از آن بی اطلاع اند.

 

اگرچه طلا بادوام است، ولی می تواند در مقابل ضربات محکم و اجسام تیز، دچار فرورفتگی و خراش شود.

 

این موضوع در مورد جواهراتی مثل انگشتر و دستبند که بیشتر در معرض خطر هستند، اهمیت بیشتری دارد.

 

پس بهتر است قبل از انجام هر کار خشن و سختی، آنها را کنار بگذارید. جهت از بین بردن این خراش ها، قطعه باید مجدداً صیقل (Polish) زده شود.

 

طلا در مقابل ترکیبات شیمیایی هم آسیب پذیر است.

 

به غیر از جیوه، مهمترین مخرب آن کلر است، مجاورت مستمر آن با طلا، ساختمان اتمی آن را نرم و سست می کند و در نهایت آن را می شکند.

 

در صورت تماس مستقیم آن با کلر، بلافاصله آن را تمیز کرده و در هنگام شنا و جکوزی از آنها استفاده نکنید.

 

مواد شوینده استفاده شده در منازل که شامل ترکیبات شیمیایی و اسید ها هستند هم می تواند بر روی انگشتر و دستبند طلا تأثیر بگذارد و به آن صدمه بزند.

 

بهتر است در هنگام استفاده از این مواد، از جواهرات خود استفاده نکنید.

 

طلا به مرور زمان و در اثر گرد و غبار، رطوبت و لوازم آرایشی، جلای خود را از دست می دهد.

 

بهتر است به صورت منظم آن را با محلول کف آلود، آب ولرم و دستگاه های بخار به صورت منظم تمیز نگه داشت.

 

۱۰ روش نگهداری از زیورآلات و جواهرات

 

اگر زیورآلات ساخته شده را به دو قسمت تقسیم کنیم و آنهایی که تنها از طلا ساخته شده اند زیورآلات طلایی و آن دسته که با سنگ های مختلف گران قیمت و یا مصنوعی تزئین یافته اند به عنوان جواهرات بخوانیم، به این گونه آن دو را از هم مجزا ساخته ایم .

 

طلا یکی از فلزات گران قیمتی است که با علامت اختصاری (Au) همیشه در بورس های بین المللی جهان مورد معامله قرار می گیرد.

 

این فلز کمیاب و خوش رنگ از دیرباز مورد توجه مردم زمان خود بوده و هراز چندگاهی تحت تاثیر اقتصاد جهانی، قیمت آن با نوساناتی رو به رو می شود.

 

ولی همان طور که می دانید، طلا همیشه طلاست و جایگاه خودش را حفظ کرده است.

 

اما همین که سنگ های اصل و یا مصنوعی (Syntactic) را به روی طلای ساخته شده نصب می کنند و به نام جواهر می خوانند، در قیمت آن تاثیر می گذارد .

 

این افزایش قیمت گذشته از اجرت ساخت، به طور معمول ناشی از سنگ های اصل آن است که بر روی آن قطعات تعبیه می گردد .

 

سنگ هایی چون الماس، زمرد، یاقوت، فیروزه، توپاس، آماتیس، آکومارین و غیره که از دل معادن استخراج می شوند ،به علت طبیعی بودن کمتر اتفاق می افتد که با هم از همه لحاظ قرینه باشند.

 

سنگ های راف (Rough) امتیازاتی مانند بزرگی سنگ، پاکی داخل سنگ، تلالو در رنگ و جلا، آن بسیار با اهمیت می باشد .اما وقتی به کارخانه های برش می رسند و به ابعاد مختلف برش داده می شوند.

 

آن وقت است که ویژگی نوع تراش، قطر سنگ از سطح رو (Table) تا سندانچه ( Pavilion) و شعاع میدان سنگ و بسیاری از عوامل دیگر، می تواند موجب اختلاف قیمت زیاد سنگ ها با هم گروه خود گردد.

 

این تمایزات به قدری حساس و نزدیک به هم است که گاه با یک پرده رنگ روشن و یا سیرتر در سنگ موجب چند برابر شدن ارزش آن سنگ جواهر با سنگ مشابه اش خواهد شد.

 

گاهی خبرگان این حرفه برای ارزشیابی دقیق سنگی، آن را با سنگ مشابه اش زیر ذره بین در زمان های مختلف به مقایسه می گذارند، تا بتوانند به پاکی و رنگ واقعی آن سنگ پی برند.

 

 

توصیه می شود وقتی جنس جواهری را از مغازه دار مورد اعتماد خود با فاکتور و مشخصات دقیق آن خریداری می کنید، به مغازه دار دیگری برای ارزیابی نشان ندهید.

 

چرا که منطقی نیست با توجه به نکات فوق و پیچیدگی صفات سنگ، آن فرد بتواند با یک نگاه سطحی کوتاه، قیمت واقعی آن جنس را اعلام نماید.

 

طبیعی است این تضادگویی همکاران آرامش شما را بر هم خواهد زد و احیاناً از نظر روحی شما را نسبت به مغازه دار مورد اعتمادتان بدبین می سازد .

 

جواهرات خود را حداقل سالی یک بار برای تمیز کردن و آب کاری به خصوص بازدید سنگ هایش به نزد جواهرفروش خود ببرید تا از ضررهای احتمالی جلوگیری نمایید .

 

توجه داشته باشید اجناسی که با سنگ های زمرد تزئین یافته، هرگز با بنزین و یا آب گرم شستشو ندهید، زیرا احتمال ترک خوردگی آن زیاد است .

 

دقت فرمایید سنگ فیروزه اصل که متعلق به نیشابور می باشد، هرگز با کرم و یا روغن (چربی) تماس نیابد، تا موجب دو رنگ شدن و به اصطلاح مردن سنگ نگردد .

 

توجه نمایید جواهراتی که تخمه های آن در کاسه سوار گردیده چون الماس، هرگز به داخل آب نبرید زیرا راه خروجی آب در آنها تعبیه نگردیده است،  ماندن آب در کاسه موجب کدر شدن سنگ خواهد شد .

 

لوسیون، پودر، صابون و حتی روغن های طبیعی بدن، گرد و خاک و چربی بر روی الماس تأثیر گذاشته و باعث کاهش درخشندگی آن می شود، در نتیجه بهتر است پس از هر بار استفاده، آنها را تمیز کنید.

 

بعد از هربار استفاده آرایش اضافه و چربی پوستتان را به آرامی و لطافت از قطعات زیورآلات خود پاک کنید که برای این کار حتما از پارچه ۱۰۰% پنبه استفاده کنید.

 

پیشنهاد می کنیم برای درخشان باقی ماندن الماس، از محلول آمونیاک رقیق (چیزی شبیه شیشه پاکن ها) یا مخلوط آب گرم و صابون استفاده شود، به هیچ وجه از محلول های شیمیایی همچون کلر و سفید کننده ها استفاده نکنید.

 

الماس را چند دقیقه ای در یکی از این محلول ها غوطه ور کرده و با کمک برس نرم بدون پرز همچون مسواک های قدیمی یا برس ابرو، لکه ها و چربی ها را از روی آن تمیز کنید، سپس آن را با آب شستشو داده و با پارچه ای نرم خشک کنید.

 

زمانی که از جواهرات استفاده نمی کنید نیز، مراقب آن ها باشید، مجموعه جواهرات خود را به صورت جداگانه در جعبه هایی با روکش مخملی نگه دارید تا فلزات و گوشه های آن، به الماس صدمه نزند، بهتر است در هنگام سفر نیز آنها را در کیف مخصوص جا به جا کنید.

 

امروزه دستگاه های کوچکی برای تمیز کردن جواهرات در اختیار عموم قرار دارد که از جمله آن می توان به اولتراسونیک (Ultrasonic) اشاره کرد.

 

این دستگاه از طریق ارسال امواج صوتی با فرکانس بالا باعث حل شدن گرد و خاک و چربی انباشته شده می شود، البته دقت کنید چنانچه الماس بر روی پایه طلا، مقداری شل شده باشد، بهتر است اینکار توسط افراد مجرب انجام شود.

 

 

 

error: !گلدبازار : محتوا غیر قابل کپی هستند